Gudar och Makter


Hinduismen
Inom hinduismen finns omkring 30 miljoner gudar. Samma gud kan uppträda i olika former och under olika namn. det tre viktigatse gudarna är Brahma (inte att förväxla med Brahman) Vishnu och Shiva. finns bland också en bild av tjuren Nandi. Tjursymbolen är ytterligare en bild av Shiva som kraftens och styrkans gud.

Brahma:


Brhama är skaparguden. Genom honom har alltings skapats. Han avbildas ofta med fyra ansikten, vända åt de fyra väderstrecken. Som skapargud är Brahama den högste av alla gudar. Han  finns ofta avbildad både i templen och i hemmen, men någon dyrkan av honom förekommer sällan. Inte heller är några tempel byggda åt honom.

Vishnu:


Guden Vishnu är mycket populär och älskad av de flesta hinduer. Han anses vara den som uppehåller och skyddar världen. Han bestämmer över människornas öde. Vishnu är också kärlekens gud. Hans hustru heter Lakshami , som är rikedomens och lyckans gudinna. sina olika egenskar visar Vishnu genom att uppträda i olika skepnader. De två mest kända är Rama och Krishna

Shiva 

Shiva är livets och dödens gud. Han har fyra armar och avbildas ofta dansandes. För en hindu hänger död och liv nära samman. Döden övergår ständigt i nytt liv. Genom sin dans skapar Shiva nytt liv. I många Shivatempel finns en stenpelare som föreställer en fallos (penis). Symbolen vill visa  att Shiva är växtkraftens och livets gud. I shivatempel finns ibland också en bild av tjuren Nandi. Tjursymbolen  är ytterligare en bild av Shiva som kraftens  och styrkens gud 


Buddhismen: 

deras gud är Buddha och det e en människa när han dör återföds Buddha 
En viktig tanke i buddhismen är att det inte fins någon gud som har skapat världen.
buddisterna anser visserligen att det finns gudar, som kan hjälpa människorna i det 
vardadliga livet. Men när det gäller de stora frågorna saknar gudarna betydelse 
Någon själ, som hinduerna tror på, existerar inte för buddhisterna. det man kan uppfatta som människans själ,"jaget",  består av en sammansättning av pysiska-andliga-delar eller krafter. 
källor:

Fakta: religon´s boken

Bilder:      http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamakura_Budda_Daibutsu_front_1885.jpg       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0